Nu mi-au plăcut niciodată bijuteriile din aur galben. Până să apară aurul alb, am preferat varianta bijuteriilor din argint în locul celor din aur galben. Nu aș putea să explic de ce. Galbenul e o culoare plăcută dar, la bijuterii, nu mi-a plăcut niciodată.

După ce mama a plecat (în urmă cu nouă ani) într-un loc mai bun, toate bijuteriile ei (din aur galben, evident) au rămas la mine. În toți acești ani, au stat într-o cutie de bijuterii, într-un sertar. Nu le-am purtat, mă mai uitam doar din când în când la ele. Știam că în acea cutie sunt bijuteriile ei, dar nu am avut putere sau dorință de a face ceva cu ele.

În iunie anul acesta, a plecat și tata, tot în locul acela care se presupune că este mai bun. După plecarea lui, aveam să adaug alte câteva bijuterii, tot în acea cutiuță, neștiind ce anume vom face cu ele sau dacă vom face vreodată ceva.

Știu că multe persoane le-ar fi păstrat așa, amintire. Vorba aia, sunt din familie, nu se vând, nu se înstrăinează. Dar, sora mea a avut ideea să căutăm o bijuterie care primește aur la schimb și de la care să ne achiziționăm în schimbul bijuteriilor vechi, alte bijuterii pe gustul nostru, din aur alb sau poate roz.

Credeam că vom putea face acest schimb doar la vreo bijuterie mică, de cartier. Am fost plăcut surprinsă că poți apela și la bijuterii mari precum Teilor sau Diamond Boutique. Probabil mai sunt și alte bijuterii care oferă acest serviciu dar noi am rămas la prima variantă pentru mai multe motive. Personalul din magazinul Teilor Băneasa a fost foarte amabil și săritor. Cred că acesta e de fapt principalul motiv pentru care am ales bijuteriilor lor. Dacă ar fi fost aroganți și plictisiți (cum întâlnești tot mai des prin magazine), am fi căutat cu siguranță altă variantă. Chiar dacă nu aveau în magazin mărimea potrivită dintr-un anumit model de inel, îl localizau în rețea, și te contactau în momentul în care produsul ajungea în magazin. Un inel a venit de la Oradea și altul de la Sibiu și au stat rezervate în magazinul din Băneasa chiar dacă uneori nu am ajuns chiar în aceeași zi ci  după două zile de la confirmarea că produsul a ajuns la ei.

La Teilor prețul de achiziție pentru aurul clientului este 97 ron pentru aurul de 14k este și 124 ron pentru cel de 18k. Sincer, am aruncat o privire pe internet și cam acesta este prețul de achiziție și la alte bijuterii sau case de amanet. Nu e un preț mare, dar e ok atunci când nu vrei să păstrezi aurul la saltea ci vrei să îl transformi în bijuterii pe care să le porți cu drag.

Aurul se cântărește și se testează de față cu clientul iar în funcție de greutate și carataj ți se comunica valoarea lui. O valoare pe care o poți folosi pentru achiziția integrală a unei noi bijuterii sau ca avans pentru achiziția unei bijuterii ceva mai scumpe. Da, se pot achiziționa orice bijuterii, cu sau fără pietre prețioase. Iar dacă valoarea aurului este mai mare decât valorea bijuteriei alese, diferența o vei primi pe loc în numerar.

Eu mă bucur că există această variantă și cred că și mama, o mare fană a bijuteriilor, ar fi mulțumită de bijuteriile pe care le-am ales.